De olijfboom is thuis in de warme en droge landen van de Middellandse Zee. Waar het zonnig en zelden echt koud is. Een olijfboom kan wel 600 jaar oud worden.

Het Nederlandse klimaat is echter te koel voor een olijfboompje, daarom verdient het de voorkeur om een olijfboompje in een emmer op een beschut balkon of terras te plaatsen boven een vaste standplaats in de tuin.

 Niet te veel, niet te weinig water, de perfecte balans vinden

Te veel vocht, vooral wateroverlast – dit treedt op als het gietwater niet uit de pot kan ontsnappen – zorgt ervoor dat de wortels gaan rotten en de boom sterft. Daarom is een goede afwatering van belang. Leg hiervoor kiezelstenen onder de potgrond en boor een paar gaten in de pot of kuip zodat het water kan weglopen. (Let er ook goed op dat na een lange regenbui de boom niet “verzuipt”)

Te weinig vocht is ook niet goed, de boom gaat dan in een overlevingsmodus en kan bijvoorbeeld zijn blad laten vallen.

 Welke grond is het beste voor olijven?

Olijven houden van een zanderig, niet te voedzaam substraat dat ook los en doorlatend moet zijn. Leemachtige grond is niet optimaal omdat de wortels erin zich niet goed kunnen ontwikkelen. Het is beter om in plaats daarvan een mengsel te maken van tweede derde zand-grond met één derde potgrond.

 Wanneer bloeit een olijfboompje?

De bloei van de olijfbomen begint meestal eind april en duurt tot half juni. Gedurende deze tijd bloeien de groenblijvende bomen van wit naar geel tot roze. Of je echt olijven (vruchten) krijgt is afhankelijk van het olijfboompje. Bij een klein boompje op het terras zijn het er niet veel en mijn ervaring is dat ze qua smaak niet geweldig zijn. Een olijfboompje op je terras heeft meestal dus sfeer verhogende functie.

 Tip: koester je olijfboompje in de wintermaanden

Een olijfboompje is niet winterhard. Dat wil zeggen dat de plant niet tegen vorst kan. Plaats de boom in de wintermaanden bij voorkeur op een plek die vorstvrij is.