soa test

Als je een vaste relatie krijgt is het vaak fijn om voor een ander voorbehoedsmiddel te kiezen dan een condoom. Maar je wilt er natuurlijk wel zeker van zijn dat je geen seksueel overdraagbare aandoeningen krijgt. Doe daarom altijd een soa test voordat je besluit om het zonder condoom te doen. De meest voorkomende soa’s zijn. 

·      Chlamydia 

·      Gonorroe 

·      Trichomonas

·      Hepatitis B 

·      Genitale wratten 

·      Herpes

·      Besmettingen met het hiv-virus 

·      Schurft 

·      Syfilis 

·      Schaamluis 

Niet elke soa valt op of heb je last van. Dus je kan een soa hebben zonder dat je het zelf weet en het dan ook doorgeven aan een seksuele partner. 

soa test

Hoe krijg je een soa 

Een soa kan je krijgen door seks te hebben. Bepaalde soa’s kun je ook oraal doorgeven. Soa zijn voornamelijk actief rondom studenten en studentenhuizen. Studenten hebben gemiddeld wat vaker een andere partner dan mensen rond de vijftig. Hierdoor is de kans op een soa dus ook groter. Als je iemand hebt ontmoet tijdens het uitgaan en daarmee onveilige seks hebt kan het zijn dat je een soa krijgt. En als je dan vervolgens het weekend daarna weer onveilige seks hebt met iemand anders dan geef je het weer door, zonder dat je het door hoeft te hebben. Laat je dus testen.