steekwagen

Als je net zoals ik iemand bent die voor zijn werk met zware dingen moet sleuren, heb je wellicht wel eens rugpijnen ervaren. Een lage knellende pijn in de onderrug, of juist in het midden van je rug een vermoeidheid voelen van te lang staan, zelfs een migraine vanuit de nek is je niet vreemd? Dan ben je je rug aan het overbelasten. Denk aan banen zoals schilders, glazenwassers, mensen die in de productie werken, verhuizers of transport. Zware ladders, constant gebogen zitten of zware emmers met verf slepen, altijd maar dozen heen en weer slepen zo niet ijskasten of wasmachines, en ook pakketbezorgers onderschatten hoe veel zij aan het tillen zijn. Voor al deze werknemers stel ik voor dat zij investeren in een steekwagen.

Nu denk je, huh? Wat is een steekwagen nou weer? Het klinkt als een autootje dat zich ergens tussen moet fileparkeren, maar dat is gelukkig niet zo. Ik zal het nader toelichten. Op de politieacademie leert men kinderen tot en met veertig kilo te dragen mochten zij het bewustzijn verliezen of anderszijds niet kunnen lopen. Dit doen zij met een aantal methodes, zoals over de schouder dragen of in de armen. Dit is zwaar voor de rug en lukt bij volwassenen natuurlijk niet. In het geval van een bewusteloze volwassene, dienen zij die bij bijvoorbeeld een brand of gevaarlijke situatie snel te verslepen, zonder zichzelf uit te putten of te verwonden. Hiervoor hebben zij een sleepbrancard. Ze leggen de persoon op de brancard, die met een doek of op wieltjes op de grond ligt. Aan de bovenkant bij het hoofd zitten twee uiteindes met handvaten, waar de agent de brandcard achter zich kan pakken. Zo rent de agent vooruit, met een persoon op de sleepbrancard achter zich aan. Je verdeelt het gewicht!

Zo ook met een steekwagen. Bij een steekwagen stapel je de dozen of het zware materiaal op elkaar op een smalle of brede hoogte, dat ligt aan de soort steekwagen. Deze kun je vervolgens stil zetten op de grond zodat je kunt bouwen, en dan achterover kiepen op zijn twee wieltjes en de handvaten pakken en de steekwagen vooruit duwen. Deze gaat vooruit, en is dus geen sleep wagen maar een steek wagen. Zie het een beetje als een oma met een looprekje met tennisballen. Twee pootjes op de grond voor als ze stil wil staan, twee wieltjes voor als ze wil lopen.
Wees goed voor je rug!